Γυμναστικός Σύλλογος Βόλου "Η ΝΙΚΗ"

Η ιστορία μας

θεότητα της αρχαιότητας Νίκη. Διατηρεί ενεργά τμήματα ποδοσφαίρου ανδρών, καλαθοσφαίρισης ανδρών, καλαθοσφαίρισης γυναικών, βόλεϊ γυναικών, στίβου, ρυθμικής γυμναστικής, ποδηλασίας, υδατοσφαίρισης, κλασικής κολύμβησης, τεχνικής κολύμβησης και τριάθλου.

Σύντομο ιστορικό του Συλλόγου

Οι πρόσφυγες που ήρθαν και εγκαταστάθηκαν στον Βόλο από την αρχή με υπομονή, μεθοδικότητα και εργατικότητα προσπάθησαν να μετατρέψουν το άγονο αυτό μέρος σε σημαντικό οικονομικό, κοινωνικό και πολιτιστικό κεφάλαιο για την τοπική κοινωνία. Οι Μικρασιάτες πρόσφυγες διωγμένοι από την πανάρχαια πατρίδα τους, έφεραν εκτός των άλλων και την αθλητική τους παιδεία, την οποία συστηματικά εκεί καλλιεργούσαν. Η ομάδα τους η Νίκη, αποτέλεσε την ψυχή και τη δύναμη του προσφυγικού πληθυσμού. Η ιστορία του σωματείου της Νίκης είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία της Νέας Ιωνίας.

Σφραγίδα Νίκης Βόλου (αρχείο Δημ. Κωνσταντάρα)
Σφραγίδα Νίκης Βόλου (αρχείο Δημ. Κωνσταντάρα)

Τα πρώτα βήματα της Νίκης καταγράφονται νωρίτερα από την επίσημη ίδρυσή της. Το 1924 καταγράφεται η ίδρυσή της αλλά ανεπίσημα η Προσφυγική δίνει τα πρώτα της παιχνίδια με τον ερχομό των προσφύγων το φθινόπωρο του 1922 στον Βόλο. Η Νίκη αποτέλεσε σημείο αναφοράς για τους πρόσφυγες που κατοικούσαν στη Ν. Ιωνία και ήταν αυτή που ενσάρκωσε τα όνειρα και τις προσδοκίες στον αγώνα για την επιβίωση και την καταξίωση του προσφυγικού πληθυσμού. Η φράση: «εμείς εδώ στη Ν. Ιωνία δύο πράγματα έχουμε να αισθανόμστε υπερήφανοι τη Νίκη και την Ευαγγελίστρια» περικλείει τις σκέψεις, τις ιδέες και τα ιδανικά που μεταλαμπαδεύονται από γενιά σε γενιά και εμπεριέχει μέσα της τα συναισθήματα όλου του προσφυγόκοσμου. Η Νίκη ιδρύθηκε ως Προσφυγική το 1924 και ύστερα από δύο χρόνια μετονομάστηκε σε Νίκη Βόλου. Στις 12 Ιανουαρίου του 1924 με την υπ΄ αριθμόν απόφαση 239 του Πρωτοδικείου Βόλου, αναγνωρίζεται ως το πρώτο προσφυγικό σωματείο της Μαγνησίας.

Το 1930 η Νίκη εγκαταστάθηκε στο χώρο όπου σήμερα βρίσκεται το γήπεδό της με την ονομασία Παντελής Μαγουλάς την θρυλική «κλούβα». Ο Παντελής Μαγούλας, ο ίδιος εκ των ιδρυτών της προσφυγικής ομάδας και έχοντας συμβάλει τα μέγιστα ως ποδοσφαιριστής για μία εικοσαετία, συνεχίζει πλέον ως διοικητικός παράγοντας την προσπάθεια για την αναδιοργάνωση της ομάδας στη

μεταπολεμική περίοδο. Ο ακούραστος Παντελής Μαγουλάς περιδιαβαίνει τις γειτονιές του συνοικισμού για να εντοπίσει ταλαντούχους ποδοσφαιριστές που θα συμβάλλουν στη συνέχιση της ποδοσφαιρικής πορείας της Νίκης στο Βολιώτικο και όχι μόνο ποδόσφαιρο. Ο Γυμναστικός Σύλλογος «Νίκη» τη δεκαετία 1930-1940 προσελκύει όλο τον προσφυγικό κόσμο της Νέας Ιωνίας.

Παντελής Μαγουλάς, πηγή: Ίωνες
Παντελής Μαγουλάς, πηγή: Ίωνες

Οι Μικρασιάτες πρόσφυγες, εκδιωγμένοι βιαίως από τις πατρογονικές τους εστίες, προσπαθούν με επιμονή και αποφασιστικότητα να στεριώσουν στη νέα τους πατρίδα. Η πορεία της Νίκης και οι συνεχόμενες επιτυχίες που καταφέρνει προοδευτικά στο ποδοσφαιρικό στερέωμα του Βόλου, εκφράζουν την διαρκή και αυξανόμενη προσπάθεια των προσφύγων στον αγώνα τους για επιβίωση και κοινωνική καταξίωση. Η δεκαετία αυτή σημαδεύεται από την αγωνιστική άνοδο και υπεροχή της Νίκης σε Πανθεσσαλικό επίπεδο. Η Νίκη εκείνη την εποχή έχει στις τάξεις της αρκετούς νεαρούς ποδοσφαιριστές οι οποίοι προέρχονταν από τα φυτώριά της και με ποδοσφαιρικό μέλλον.

Οι παίχτες της Νίκης πανηγυρίζουν… (αρχείο Τ. Κασαπλέρη)
Οι παίχτες της Νίκης πανηγυρίζουν… (αρχείο Τ. Κασαπλέρη)

Η προσφυγική ομάδα της Νίκης θα βρεθεί για πρώτη φορά στην ιστορία της στην Α΄ Εθνική κατηγορία, στην οποία θα καταφέρει να μείνει έως το 1966. Η συμμετοχή της Νίκης στην ανώτερη κατηγορία του ελληνικού πρωταθλήματος ήταν ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα αν αναλογιστούμε πως η ομάδα της Νέας Ιωνίας ξεκίνησε από τη φτώχεια και την ανέχεια των δύσκολων χρόνων όταν και μετεγκαταστάθηκαν οι πρόσφυγες ερχόμενοι από τα παράλια της Μικράς Ασίας. Η Νίκη μεγάλωσε, δυνάμωσε, ανδρώθηκε, προόδευσε και μεγαλούργησε κυρίως ως ποδοσφαιρικό σωματείο μέσα από τις γειτονιές της, τα Τετράγωνα τα Γερμανικά και τα Τζαμαλιώτικα με αθλητές ως επί το πλείστον που προέρχονταν από τη Νέα Ιωνία και ήταν Μικρασιάτες ή παιδιά Μικρασιατών προσφύγων. Συνολικά ωστόσο, κατέχει 26 εγχώριους και τοπικούς τίτλους στο δυναμικό της και έχει μόλις 6 συμμετοχές στην Α΄ Εθνική Κατηγορία.

Η ομάδα μπάσκετ της Νίκης 1957-58, (πηγή: Ίωνες)
Η ομάδα μπάσκετ της Νίκης 1957-58, (πηγή: Ίωνες)

Μολονότι η ιστορία του σωματείου της Νίκης είναι συνυφασμένη με το άθλημα του ποδοσφαίρου και τις σημαντικές επιτυχίες του, εντούτοις το τμήμα μπάσκετ του συλλόγου πραγματοποίησε τα πρώτα βήματά του τη δεκαετία του 1950 με πρόεδρο τον Παντελή Μαγουλά. Μέσα σε πρωτόγνωρες συνθήκες για τα δεδομένα εκείνης της εποχής, το τμήμα μπάσκετ αρχίζει να γράφει τις πρώτες σελίδες της ιστορίας του στη Νέα Ιωνία μία ιστορία που συνεχίζεται έως και σήμερα.

Η γυναικεία ομάδα μπάσκετ της Νίκης το 1956 μοναδική στην περιφέρεια (πηγή: Ίωνες)
Η γυναικεία ομάδα μπάσκετ της Νίκης το 1956 μοναδική στην περιφέρεια (πηγή: Ίωνες)

Σχεδόν ταυτόχρονα με την ίδρυση του τμήματος καλαθοσφαίρισης ανδρών, ο προσφυγικός σύλλογος το 1956 ίδρυσε και τη γυναικεία ομάδα του συλλόγου. Η ομάδα της Νέας Ιωνίας αποτέλεσε την πρώτη και μοναδική επαρχιακή γυναικεία ομάδα μπάσκετ στην περιφέρεια σε μία εποχή όπου πανελλαδικά υπήρχαν ο Πανιώνιος στην Αθήνα και ο Ηρακλής στη Θεσσαλονίκη οι μόνες γυναικείες ομάδες στην Ελλάδα. Η Νίκη ήταν η πρώτη ομάδα γυναικών που συστήθηκε στη Μαγνησία ενώ μερικά χρόνια αργότερα ο Ολυμπιακός και ο Γυμναστικός Σύλλογος Βόλου δημιούργησαν γυναικείο τμήμα μπάσκετ.

Η ομάδα βόλεϊ της Νίκης το 1953, (πηγή: Ίωνες)
Η ομάδα βόλεϊ της Νίκης το 1953, (πηγή: Ίωνες)

Το 1946 μετά το τέλος του πολέμου δημιουργείται ανεπίσημα από τη Νίκη και ανδρικό τμήμα βόλεϊ. Η υποδομή του συλλόγου στηρίζεται από ανεπίσημες ομάδες που έχουν συσταθεί και προπονούνται στις αλάνες της Νέας Ιωνίας.

Λαϊκοί αγώνες ποδηλασίας το 1953 με εκκίνηση… την Ευαγγελίστρια, (πηγή: Ίωνες)
Λαϊκοί αγώνες ποδηλασίας το 1953 με εκκίνηση… την Ευαγγελίστρια, (πηγή: Ίωνες)

Με πρωτοβουλία του Γρηγόρη Λεύκελη, η Νίκη ίδρυσε το 1956 τμήμα ποδηλασίας. Η ομάδα ποδηλασίας της Νίκης σημειώνει τοπικές και πανθεσσαλικές επιτυχίες και οι Νίκος Πολύζος και Βασίλης Κιτσούλης υπήρξαν αθλητές που αναδείχτηκαν με την ομάδα της Νίκης και αργότερα αγωνίστηκαν με το εθνόσημο της εθνικής ομάδας.

Ο Τ. Μανιατάκης ως αθλητής στίβου στα «Κρόκια» Αλμυρού, (πηγή: Ίωνες)
Ο Τ. Μανιατάκης ως αθλητής στίβου στα «Κρόκια» Αλμυρού, (πηγή: Ίωνες)

Από τα πρώτα χρόνια ίδρυσης του συλλόγου, η Νίκη εκτός από το τμήμα ποδοσφαίρου διατηρούσε και τμήμα κλασικού αθλητισμού το οποίο συμμετείχε σε αγώνες.

Η κολυμβητική ομάδας της Νίκης το 1926, (πηγή: Ίωνες)
Η κολυμβητική ομάδας της Νίκης το 1926, (πηγή: Ίωνες)

Παράλληλα, από ίδρυσης της Νίκης, λειτουργεί και τμήμα κολύμβησης με χώρο προπόνησης την παραλία του Αναύρου. Παράλληλα, από τα πρακτικά του συλλόγου φαίνεται και η ύπαρξη τμήματος πάλης τη δεκαετία του 1950, το οποίο συμμετέχει σε τοπικούς αγώνες.

Ο Γυμναστικός Σύλλογος Βόλου «Η Νίκη», είναι το πιο ιστορικό αθλητικό σωματείο της Μαγνησίας. Αν κι έχουν γραφτεί πολλά βιβλία και άρθρα, το παραπάνω κείμενο καθώς και το φωτογραφικό υλικό, αποτελείται από αποσπάσματα της διπλωματικής εργασίας του κ. Δημήτρη Καραγιώργου που κατατέθηκε στο Ε.Α.Π., με τίτλο «Νίκη Βόλου… από τα σπλάχνα των προσφύγων… στη Νέα Ιωνία της Μαγνησίας (1924 – 1974)». Για να διαβάσετε το πλήρες κείμενο πατήστε εδώ. Τον ευχαριστούμε θερμά!

 

Η Δική μας αποστολή

Στόχος μας είναι να προάγουμε τον αθλητισμό και τις αξίες στην κοινωνία, παρέχοντας ασφαλέστερο και υγιέστερο περιβάλλον για όλους.

Το Δικό μας Όραμα

Στο μέλλον, βλέπουμε μια κοινωνία ενωμένη μέσα από τον αθλητισμό, προάγοντας την υγεία, την ενότητα και την ευτυχία.

Scroll to Top